Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2007

ΑΡΘΡΟ 16 : ΚΕΣ......... ΤΟ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ!!

Το τελευταιό διάστημα η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο που έχει ξεκινήσει χρόνια πρίν με τη βοήθεια του συμπολιτευόμενου ΠΑΣΟΚ και πάντα υπο τις επιταγές της ΕΕ. Εντείνοντας την άγρια επίθεση που έχει εξαπολύσει στα μέτωπα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ (νόμος πλαίσιο, Προεδρικό διάταγμα,αναγνώριση ΚΕΣ),της ΕΡΓΑΣΙΑΣ(ασφαλιστικό που προβλέπει όχι μόνο ανύπαρκτες συντάξεις αλλά πιέζει τις σχέσεις εργασίας,μετατοπίζει το βάρος της ασφάλισης στον εργαζόμενο κτλ) και της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ καθώς με κάθε τρόπο καταπάτησης δημοκρατικών δικαιωμάτων προσπαθεί να θωρακίσει τις επιλογές του κεφαλαίου.

Απο την αρχή του ακαδημαικού έτους ,η ΝΔ αψηφώντας τις χιλιάδες των φοιτητών αλλά και το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας , που 2 χρόνια διαδηλώνουν με κάθε τρόπο ενάντια στον νόμο πλαίσιο ,στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημιών και συνολικότερα στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και με αφορμή την ευρωπαική οδηγία για την αναγνώριση των ΚΕΣ(κέντρα ελευθέρων σπουδών) φέρεται έτοιμη να καταθέσει νέο νόμο στην κατεύθυνση αυτή.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΚΕΣ;

• Το προεδρικό διάταγμα που υπαγορεύει την αναγνώριση των ΚΕΣ αποτελεί εκταλεστικό νόμο κατοχύρωσης της ιδιωτικής εκπαίδευσης στη χώρα μας..Αποτελεί δηλαδή μέσο όχι μόνο για την ίδρυση και την αναγνώριση ιδιωτικών πανεπιστημίων αλλά και για την ισοτίμιση των πτυχίων αυτών με τα δημόσια.

• Αποτελεί κομμάτι του παζλ της συνολικής εκπαιδευτικής αντι-μεταρρύθμισης.Η κοινή αξιολόγηση με τα δημόσια θα πιέζει και τα τελευταία να λειτουργούν βάσει των αναγκών της αγοράς .Κάτι που μεταφράζεται σε αλλαγές στα προγράμματα σπουδών,στη λειτουργία των πανεπιστημίων με ιδιωτικοοικονομικά ,αγοραία και επιχειρηματικά κριτήρια, στην περαιτέρω εντατικοποίηση και στην διάλυση του φοιτητικού συνδικαλισμού που οπλίζει τα κινήματα με νικηφόρα προοπτική.


• Η διαδικασία της αναγνώρισης των ΚΕΣ υλοποιεί και την βασική κατεύθυνση της συνθήκης της Bolognia , που αποτελεί το μανιφέστο του ευρωπαικού κεφαλαίου για την εκπαίδευση. Η ισοτίμηση τριετών Bachelor με τα πτυχία μας ,ανοίγει το δρόμο για την διάσπαση των προπτυχιακών σπουδών σε 2 κύκλους (3+2 ετη), το δρόμο δηλαδή για την εισαγωγή ειδικεύσεων και την απαξίωση εργασιακών δικαιωμάτων.Σαφώς αποτελεΙ και κεντρικό κόμβο για τη συγκρότηση του Κ.Ε.Χ.Α.Ε.

• Η επικείμενη εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας δεν θα αποτελέσει αναβάθμιση των δικαιωμάτων των σπουδαστών των ΚΕΣ αλλα θα δόσει έναυσμα σε κεφάλαιο και εργοδότες για την περαιτέρω ακύρωση κάθε έννοιας επαγγελματικών δικαιωμάτων.


Η ΜΟΝΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ!

Το φοιτητικό κίνημα απέδειξε με τη μάχη ενάντια στο νέο νόμο πλαίσιο ,στην αναθεώρηση του Συντάγματος και την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση οτι μπορεί και πετυχαίνει νίκες με όπλο τους συλλογικούς αγώνες ,τα συνολικά προτάγματα και τις μαζικές διαδικασίες..


Θα βρεθούμε ξανά μπροστά τους με ένα νέο γύρο συνελεύσεων- καταλήψεων- διαδηλώσεων αλλά και με μια νέα σύνδεση με τους αγώνες των εργαζομένων( εναντια στην ανασφαλιστη εργασια,την ελαστικοποιηση του ωραριου, την καταργηση της μονιμοτητας) και της υπόλοιπης νεολαίας, με βασικό στόχο την ανατροπή του νόμου πλαίσιου και της αναγνώρισης των ΚΕΣ, αλλά και συνολικά της ανιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Θα βρεθούμε ξανά μπροστά τους με ένα φοιτητικο κινημα που θα αγκαλιάζεται από την κοινωνία και θα αγκαλιάζει όλες τις τάσεις αμφισβήτησης και αγώνα!!




ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :
• Να μην περάσει με κανένα τρόπο η Ευρωπαική Οδηγία για τα ΚΕΣ.
• Να καταργηθουν τα ΚΕΣ.
• Ενιαία Πανεπιστημίακη Εκπαίδευση Δημόσια και Δωρεάν για όλους.
• Ενα πτυχίο ανα γνωστικό αντικείμενο ,με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα σε αυτό. Οχιστις ειδικευσεις , κατατμίσεις των σχολών και των πτυχίων.
• Ελευθερη προσβαση χωρίς εξεταστικούς και ταξικούς φραγμούς.
• Απόσυρση του νομου πλαίσιο.
• Άποσυρση των νόμων για Αξιολόγηση –ΙΔΒΕ-ΔΟΑΤΑΠ


ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝΟ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗΣ...
ΜΕ ΚΙΝΗΜΑ ΜΕ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: